IMG 1534a7c98d3bc7d3131a6e2b14314edc V

Дана, 26. септембра 2023. године још једном смо се присетили разнолике европске језичке заједнице и свих недаћа кроз које један језик пролази на свом путу настајања и могућег нестајања са језичке мапе.

Дан је протекао у разноврсним активностима у којима су ученици старијих разреда узели учешће и тиме показали да брину за свој матерњи језик који је део значајне групи од 200 европских језика.

Нелсон Мендела је рекао: ,,Ако разговарате са човеком на језику који он разуме, то одлази у његову главу. Ако разговарате са њим на његовом језику, то одлази у његово срце.“ Он је схватао, као и многи пре и након њега, колики је значај познавања и коришћења страних језика.

      Активности смо отпочели уз звуке песме ,,Insieme“, италијанског певача Тота Кутуња. Ученици су најпре могли да се подсете података о настанку иницијативе и потреби да овај дан постоји у Календару важних датума. Moгли су да чују и занимљиве чињенице о неким језицима, али и да постоји страх од нестајања појединих језика, јер је 43 % светских језика угрожено.

     Вредне руке наших ученика неуморно су претраживале интернет странице у потрази за корисним материјалом како бисмо на прави начин представили циљ данашњих активности. Слоган ,,Причај са мном“ којим се осветљава Европски дан језика ученици су ,,превели“ на различите језика и у духу ,,европских боја“ (плаве и жуте) истакли на заједничком паноу.

Током рада била је присутна само ведра енергија и смех, што се пренело и на групни рад ученика. А тиме смо и оправдали Кутуњов ,,позив“ на почетку дана – Заједно, уједињена, уједињена Европо:

Per noi, nel cielo mille violini
           Per noi, amori senza confini
           Io e te, sotto gli stessi ideali
           Insieme, unite, unite, Europe.

Кликни безбедно

beszbedno 1

Водич за основце

vodicd 1

Питајте педагога

психолог